![](/media/lib/53/akupunktura-kark-62605e5f664566700cfe849f292873ae.jpg)
Akupunktura dla ćwiczących sercowców
2 lipca 2010, 11:34Akupunktura zwiększa tolerancję wysiłku u osób z przewlekłą niewydolnością serca. Stwierdzono, że nakłuwanie igłami nie nasila czynności pompującej serca, ale oddziałuje na siłę mięśni szkieletowych, dlatego wydłuża się odcinek, jaki chorzy są w stanie pokonać.
![Venus Express](/media/lib/16/1192187582_815199-9e0e803e32ae188ab6e8019e7543d2aa.jpeg)
Czy Wenus miała kiedyś oceany?
24 czerwca 2010, 16:33Dane dostarczone przez europejskiego satelitę Venus Express dowiodły, że gorąca i sucha dziś Wenus w przeszłości dysponowała dużą ilością wody. Czy jednak tworzyła ona oceany i umożliwiała powstanie życia, czy może była tylko parą wodną w atmosferze?
![](/media/lib/65/device_levitating-milk_internal-reference-82a7c50da5797000cf653e743f9cf01e.jpg)
Maglev w wersji spożywczej
24 czerwca 2010, 08:42Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie dla lewitacji magnetycznej, zjawiska dobrze znanego konstruktorom i pasażerom kolei Maglev, gdzie tradycyjne tory zostały zastąpione układem elektromagnesów. Teraz przyszła kolej na czujniki do analizowania zawartości soli w wodzie bądź tłuszczu w pokarmach i napojach, m.in. serze, wodzie czy mleku (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Dużo solą, bo więcej czują
17 czerwca 2010, 10:44Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.
![](/media/lib/63/rzezbienie-ibm-a011c3ff2e2abbf08229ed2b1a3c7325.jpg)
IBM wyrzeźbił świat
26 kwietnia 2010, 10:19Inżynierowie IBM-a stworzyli najmniejszą w historii trójwymiarową mapę kuli ziemskiej. Jest ona tak mała, że na kryształku soli zmieściłoby się 1000 takich map. Naukowcom udało się to osiągnąć dzięki wykorzystaniu nowej przełomowej techniki.
![](/media/lib/24/1205144664_011828-6ed5480cab89f4f0ccb0f2b8d85e588e.jpeg)
Lemoniada — odkamieniacz dla nerek
25 kwietnia 2010, 09:32Kamica nerkowa to powszechna choroba, z której wielu sobie nie zdaje sprawy. Do czasu aż dopadnie ich atak bólu. Usuwanie kamieni nerkowych nie jest trudne, ale to powracająca dolegliwość. Jest jednak niekłopotliwy sposób, aby in zapobiegać: lemoniada.
![](/media/lib/61/hau0410-87a3b8e00cff01ee23bcb7811a5c314d.jpg)
Czarne dziury w laboratorium
8 kwietnia 2010, 10:23Fizycy z Universytetu Harvarda odkryli, że nanorurki poddane działaniu prądu elektrycznego o wysokim napięciu powodują, że schłodzone atomy znaczynają poruszać się po spirali, bardzo gwałtownie przyspieszają, a w końcu dochodzi do ich dezintegracji. To pierwszy tego typu eksperyment, który pokazał zjawisko podobne do czarnych dziur w skali atomowej.
![](/media/lib/29/swinia-54209c1f61d912625e3fd438a7bc346d.jpg)
Ekoświnia
6 kwietnia 2010, 11:02Kanada zaaprobowała ograniczoną do ośrodków badawczych hodowlę przyjaznych środowisku świń Enviropig. Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta rasy yorkshire wykorzystują większą część występującego w paszach fosforu, przez co mniej tego pierwiastka (do 65%) trafia do ich odchodów i moczu. Zapobiega to m.in. zakwitowi glonów w zbiornikach wodnych i śnięciu ryb wskutek niedoboru tlenu.
![Nanonadprzewodnik](/media/lib/61/hla-nano-superconductor-nadprzewodnik-1-d050d39f133783a788135b1e1181b3b1.jpg)
Pierwszy nanometrowy nadprzewodnik
1 kwietnia 2010, 06:14Stworzenie nadprzewodzącego drutu o szerokości zaledwie jednego nanometra i długości czterech ogłosił prof. Saw-Wai Hla z Ohio University w Atenach. To najmniejszy istniejący w ogóle nadprzewodnik, dotychczas sądzono, że efekt nadprzewodnictwa nie jest w ogóle możliwy w tak małej skali.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Nowojorski zakaz używania soli
15 marca 2010, 09:34Felix Ortiz, demokratyczny radny z Nowego Jorku, postuluje, by w restauracjach Wielkiego Jabłka całkowicie zakazać używania soli i decyzję o doprawianiu bądź nie pozostawić klientowi. Wzbudziło to opór wśród szefów kuchni, którzy zrzeszyli się i jako grupa My Food My Choice (Moje jedzenie, mój wybór) walczą o swoje prawa na Facebooku. Wspierają ich zresztą konsumenci i właściciele lokali.